Ryżowe racuchy na słodko

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jest to danie tak dla dorosłych jak i dzieci, może byś słodkie bardzo, i mniej ale niekoniecznie, na obiad jak i podwieczorek czy kolację.

Ryżowe racuchy na słodko

Składniki:

Ryżowe racuchy na słodko

 

  • 1 szkl ryżu;
  • ¾ szkl kaszy kukurydzianej;
  • 1 szkl mąki tortowej(450);
  • 1 jajko;
  • ½ szkl wiórków kokosowych;
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego;
  • ½ szkl cukru;
  • 4 dag drożdży;
  • 2 szkl(0,5 l)mleka ciepłego;
  • 75 ml oleju kukurydzianego;
  • sól;
  • oraz 1 pakowanie dowolnego serka owocowego, lub serka wiejskiego i dowolne konfitury.

 

Sposób przygotowania:

Ryżowe racuchy na słodko
Ryż razem z kaszą ugotuj w 4 szklankach lekko osolonej wody, po ugotowaniu zmiksuj, dodaj połowę cukru, wiórki i olej, pozostaw do ostygnięcia ale nie całkowitego wystudzenia, żeby dodane drożdże mogły „rosnąć”. Jajko roztrzep w 1½ szklanki mleka, dodaj cukier wanilinowy i połącz z z masą, dokładnie wymieszaj. Z drożdży, łyżki mąki i ½ szkl mleka zrób zaczyn dobrze rozetrzyj z resztą cukru dodaj do podstudzonej masy. Pozostaw na ok 40-50 minut. Masa powinna być o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Smaż na teflonowej patelni na średnim ogniu bez tłuszczu(!), po nałożeniu przykryj patelnię, a po odwróceniu już nie przykrywaj. Jeśli nie uda się bez dodatku tłuszczu, smaż dodając ilość minimalną. „Wymiary” placków rób wg własnego uznania. Podawaj z serkiem smakowym lub wiejskim z dodatkiem konfitur. Można z „sosem budyniowym” tj budyniem gotowanym w zwiększonej ilości mleka.