Sposób przygotowania:
Ryżowe racuchy na słodko
Ryż razem z kaszą ugotuj w 4 szklankach lekko osolonej wody, po ugotowaniu zmiksuj, dodaj połowę cukru, wiórki i olej, pozostaw do ostygnięcia ale nie całkowitego wystudzenia, żeby dodane drożdże mogły „rosnąć”. Jajko roztrzep w 1½ szklanki mleka, dodaj cukier wanilinowy i połącz z z masą, dokładnie wymieszaj. Z drożdży, łyżki mąki i ½ szkl mleka zrób zaczyn dobrze rozetrzyj z resztą cukru dodaj do podstudzonej masy. Pozostaw na ok 40-50 minut. Masa powinna być o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Smaż na teflonowej patelni na średnim ogniu bez tłuszczu(!), po nałożeniu przykryj patelnię, a po odwróceniu już nie przykrywaj. Jeśli nie uda się bez dodatku tłuszczu, smaż dodając ilość minimalną. „Wymiary” placków rób wg własnego uznania. Podawaj z serkiem smakowym lub wiejskim z dodatkiem konfitur. Można z „sosem budyniowym” tj budyniem gotowanym w zwiększonej ilości mleka.
Agusia74
45Kazik
Agulka, jak juz zrobisz to wpisz jak "podeszły" Rodzinie.
45Kazik
Wpisz po konsumpcji, na ile Twój Malec oceni te placki. :D
yola
45Kazik