mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Rzymska sałata z mieszanymi ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smak sałaty rzymskiej wzbogaca piękny bukiet ziół.

Rzymska sałata z mieszanymi ziołami

Składniki:

Rzymska sałata z mieszanymi ziołami

 

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka oregano
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

Rzymska sałata z mieszanymi ziołami
Sałatę i zioła przebrać, umyć, osuszyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Zioła podzielić na listki. Czosnek obrać, umyć, przecisnąć przez praskę, rozetrzeć ze szczyptą soli, dodać ocet i musztardę, wymieszać. Wlać oliwę i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i cukrem. Sałatę i zioła przełożyć do miski, wymieszać, polać sosem, dokładnie połączyć składniki.

Tagi:

sałata