Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sajgonki wykwintne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Podawać ze słodkim lub słodko kwaśnym sosem chili (można kupić w marketach)

Sajgonki wykwintne

Składniki:

Sajgonki wykwintne

 

  • 10 krążków papieru ryżowego
  • 50g przezroczystego makaronu
  • 1 mała cebula
  • 3 młode cebulki
  • 100 g mięsa z krabów z puszki krabowi puszki
  • 125 g chudego, zmielonego mięsa wieprzowego
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • po 1 łyżeczce pasty z krewetek
  • i posiekanej pietruszki
  • 1 l oleju do smażenia:

Sposób przygotowania:

Sajgonki wykwintne
Papier ryżowy namoczyć w zimnej wodzie. Gdy zmięknie osączyć. Makaron moczyć w gorącej wodzie przez 10 minut, osaczyć i pokroić na kawałki długości 3 cm. Cebule i cebulki drobno posiekać. Mięso krabów drobno pokroić; wymieszać z mielonym mięsem wieprzowym, makaronem, solą, pieprzem, pastą z krewetek i pietruszką (powinna powstać gładka masa). Na każdy krążek ryżowy nałożyć po dwie czubate łyżeczki nadzienia i nieco ugnieść. Zagiąć brzegi krążków, aby pod- czas gotowania nadzienie nie wypłynęło, a następnie zwinąć jak gołąbki. Brzegi zwilżyć i zacisnąć. W rondlu podgrzać olej do temperatury 140 °C. Smażyć roladki przez 7 — 8 minut na złotożółty kolor i osączyć z tłuszczu.