Sposób przygotowania:
Spring Rolls z carpaccio wołowym
Makaron sojowy włożyć do miski i zalać chłodną wodą i moczyć aż zmięknie. Grzyby mun włożyć do małego garnka, zalać gorącą wodą i dodać łyżeczką sosu sojowego i pieprzu. Moczyć je w takim wywarze ok. 30 minut. Liście kapusty drobno pokroić. Parmezan zetrzeć na tarce. Paprykę i marchewkę oczyścić i pokroić w drobne paseczki typu zapałka. Pora również pokroić w drobne paski. Po namoczeniu makaronu i grzybów odcedzić je i posiekać również na drobne cząstki. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać imbir ostrą paprykę, sos sojowy i ostrygowy a także miód i pieprz. Wymieszać dokładnie składniki i odstawić. Figi oczyścić i pokroić w średniej wielkości pół plasterki. Papier ryżowy zmoczyć zwilżoną dłonią, ułożyć na środku plaster carpaccio na nim sporą łyżkę wymieszanych wcześniej warzyw z przyprawami, na nie znów plaster carpaccio a na wierzch kilka cząstek fig. Boki papieru zawinąć do środka, a następnie wzdłuż zawinąć w rulon. Odłożyć na talerz i pozostałe rollsy zrobić tak samo. Wszystkie odstawić na pół godziny do lodówki.
marietta