lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 154]

Sajgonki z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sajgonki- popularne danie kuchni azjatyckiej, krokiety mięsno warzywne, w mojej wersji z krewetkami i warzywami.

Sajgonki z krewetkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sajgonki z krewetkami

 

  • 24 szt krewetek black tiger
  • 10 - 12 szt papieru ryżowego
  • 5 szt dymki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 50 g makaron ryżowy
  • 50 g imbir marynowany
  • 30 g kiełki rzodkiewki
  • po pół łyżeczki curry i imbiru
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 2 małe chili
  • 2 ząbki czosnku
  • limonka
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Sajgonki z krewetkami
Krewetki czyścimy, myjemy i osuszamy. Dodajemy do nich sok z połowy limonki i pieprz. Czosnek obieramy i wraz z chili kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną w garnku łyżkę oliwy wkładamy czosnek i chili i minutę smażymy, dodajemy krewetki z limonką i sos sojowy. smażymy razem na dużym ogniu 3 minuty. Wyjmujemy aby się wystudziły. Makaron sojowy namoczyć w letniej wodzie i pokroić w krótsze nitki. Marchewkę obrać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Oba te warzywa pokroić w drobne paseczki na kształt zapałki. Dymkę również pokroić w drobne paseczki a imbir odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki od makaronu do dymki wraz z kiełkami włożyć do miski, dodać drugą połowę limonki, sól, pieprz i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Papier ryżowy położyć na deskę i zwilżyć go całego delikatnie zmoczoną w wodzie dłonią. Na każdy papier nałożyć na środek wymieszane warzywa i po dwie krewetki. Następnie dwa boki zwinąć do środka, potem zwinąć w rulon. Tak przygotowane sajgonki smażyć na rozgrzanej mocno oliwie po 1 minucie z każdej strony aż będą chrupkie.
Sajgonki z krewetkami
Składniki
Sajgonki z krewetkami
smażymy razem na dużym ogniu 3 minuty
Sajgonki z krewetkami
skladniki
Sajgonki z krewetkami
dwa boki zwinąć do środka, potem zwinąć w rulon