Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Miętus a'la ,, wietnamski,, wąż

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Fascynacje programem Luke Nguyen w Wietnamie. Oczywiście 3/4 produktów nie mam lub są tylko podobne. Ale podchwytuję pomysły. Było coś o 7 potrawach z kobry, potem o rybie z wężową głową z patelni. U nas podobne kształty ma węgorz, miętus i minogi.

Miętus a'la ,, wietnamski,, wąż

Składniki:

Miętus a'la ,, wietnamski,, wąż

 

  • 2 porcje miętusa
  • olej ( 2 łyżki do marynaty + 3 do smażenia)
  • 1 łyżeczka usiekanej drobno papryczki chilli
  • 1 roztarty mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki utartego korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki konfitury z gorzkich pomarańczy ( to już taki mój wymysł )
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • ocet ryżowy do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • jasny ocet sojowy do smaku
  • cukier trzcinowy lub miód do smaku
  • pieprz czarny grubo mielony do smaku
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki usiekanej w paseczki kapusty pekińskiej
  • usiekana dymka
  • natka pietruszki ( lub kolendry )

 

Sposób przygotowania:

Miętus a'la ,, wietnamski,, wąż
Przygotować marynatę z oleju, chilli, imbiru, konfitury, skórki cytryny, octu ryżowego, octu sojowego miodu i zalać nią oczyszczoną rybę. Pozostawić w marynacie obracając rybę by cała nią przeszła. Wyjąć rybę, osuszyć i usmażyć w woku na rozgrzanym oleju.

Kapustę lekko posolić i posypać brązowym cukrem i skrobią - wymieszać. Dorzucić kapustę do ryby i chwilę smażyć mieszając.

Wlać resztę marynaty. Przykryć na moment. Doprawić do smaku.

Podawać posypane natką i dymką. Można podać dodatkowo ryż ugotowany na sypko .