Sposób przygotowania:
Sajgonki (z mięsem mielonym i warzywami)
Mieszankę chińską należy podsmażyć (aż zmięknie) na niewielkiej ilości oleju. (Potrwa to 10-15 minut.) Do warzyw dodać mięso mielone, sos sojowy, sos chilli, odrobinę curry oraz imbiru. Następnie wbić jajko. Całość wymieszać i doprawić do smaku.
Płaty papieru ryżowego (osobno) namoczyć (kilka sekund) w ciepłej wodzie i ułożyć na desce - do wyschnięcia.
Na lekko miękkim papierze ułożyć porcję (1-2 łyżki) farszu i zwinąć (brzegi do środka i w rulon).
Tak przygotowane sajgonki należy smażyć (w głębokim oleju) z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z sosem.
Płaty papieru ryżowego (osobno) namoczyć (kilka sekund) w ciepłej wodzie i ułożyć na desce - do wyschnięcia.
Na lekko miękkim papierze ułożyć porcję (1-2 łyżki) farszu i zwinąć (brzegi do środka i w rulon).
Tak przygotowane sajgonki należy smażyć (w głębokim oleju) z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z sosem.
Jagodowa
Magdalena88
Di bloguje