aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Grzanki z jajkiem w koszulce i sosem cytrynowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Propozycja na wielkanocne śniadanie, pyszna drożdżowa grzanka ze szpinakiem i łososiem, zwieńczona jajkiem w koszulce, a całość polana sosem cytrynowym...

Grzanki z jajkiem w koszulce i sosem cytrynowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Grzanki z jajkiem w koszulce i sosem cytrynowym

 

  • Bułka drożdżowa na grzanki:
  • przepis na 10 osób:
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 5 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 6 jaj
  • 200 g miękkiego masła

 

  • grzanki:
  • przepis na 2 porcje:

 

  • do obsmażenia grzanek:
  • 2 łyżki masła

 

  • sos cytrynowy:
  • 50 ml wina białego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 3 gałązki świeżego tymianku

 

 

  • dodatkowo:
  • 2 garście świeżego, młodego szpinaku
  • 50 g łososia wędzonego w plastrach
  • 2 jaja
  • 2 łyżki kiełków rzodkiewki
  • 1 łyżka octu

 

Sposób przygotowania:

Grzanki z jajkiem w koszulce i sosem cytrynowym
Bułka drożdżowa na grzanki: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, odstawiamy aż drożdże zaczną rosnąć, dodajemy wszystkie składniki ciasta, oprócz masła. Ciasto wyrabiamy mikserem z hakiem około 10 minut, a następnie dodajemy miękkie masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Wyrobione dobrze ciasto jest miękkie, błyszczące i nieco się klei do rąk. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat, wyrabiamy chwilę, formujemy z niego wałek, który wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Papier powinien wystawać około 5 cm ponad brzegi blaszki. Foremkę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C, wkładamy blaszkę z ciastem i pieczemy około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika, wyjmujemy ciasto z blaszki na kratę i studzimy.Przepis na grzanki podaję dla 2 osób, jeśli chcemy przygotować dla większej ilości osób, wystarczy zwiększyć ilość składników. sos: W garnku gotujemy wino, ocet i gałązki tymianku do momentu, aż całość odparuje do ilości 4-5 łyżek, przecedzamy i studzimy. Masło rozpuszczamy i zagotowujemy (zrobiłam to w kuchence mikrofalowej). Żółtka miksujemy mikserem z sokiem z cytryny aż powstanie piana, cienkim strumieniem wlewamy masło, cały czas miksując i dolewamy winny wywar, miksujemy. Odstawiamy. Z bułki należy odkroić 4 kromki, które obsmażamy z dwóch stron na maśle, na rozgrzanej patelni. Szpinak blanszujemy w posolonej wrzącej wodzie przez 1 minutę, odcedzamy dokładnie. W garnku zagotowujemy wodę z solą i octem, na gotującą się wodę wkładamy pojedynczo jajka, wcześniej wybite do miseczki (należy delikatnie zsunąć jajko z miseczki do wody). Gotujemy około 3 minut. Na grzance rozkładamy szpinak i wędzonego łososia, delikatnie układamy jajko w koszulce, polewamy sosem cytrynowym i ozdabiamy kiełkami rzodkiewki. Obok stawiamy drugą grzankę. Podajemy ciepłe.
Grzanki z jajkiem w koszulce i sosem cytrynowym
Grzanki z jajkiem w koszulce i sosem cytrynowym

Tagi:

szpinak sosy