akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Sakiewki serowe z marmoladą i lukrem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sakiewki z dodatkiem twarogu, napełnione marmoladą, lub dżemem, polane lukrem. Pięknie się prezentują, a smakują jeszcze lepiej :-) Polecam!

Sakiewki serowe z marmoladą i lukrem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sakiewki serowe z marmoladą i lukrem

 

  • 250g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
  • 250g masła/ margaryny
  • twarda marmolada/ gęsty dżem
  • 2 szkl. mąki pszennej

 

  • Lukier:
  • 6-8 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Sakiewki serowe z marmoladą i lukrem
1. Składniki na ciasto szybko wyrobić rękami, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. 2. Ciasto rozwałkować na gr. 0,5cm. Wykrawać kwadraty 8x8cm. (pomogłam sobie szablonem z kartki) Na każdy kwadracik nałożyć łyżeczkę marmolady/ dżemu. Wszystkie rogi połączyć ze sobą, tworząc sakiewkę. Ułożyć sakiewki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 35 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. 3. Lukier: Składniki wymieszać ze sobą, do uzyskania gęstego lukru (w razie potrzeby dodać więcej soku, lub cukru pudru) Polać nim ostudzone sakiewki. Smacznego!
Sakiewki serowe z marmoladą i lukrem
Nakładanie dżemu/ marmolady na wycięte kwadraty ciasta.
Sakiewki serowe z marmoladą i lukrem
Uformowane sakiewki serowe z marmoladą .