Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sałata a la Dumas

         
ocena: 3/5 głosów: 4

Z ugotowanego na twardo jajka oddzielić żółtko, dokładnie rozetrzeć je w

Sałata a la Dumas

Składniki:

Sałata a la Dumas

 

  • 1 główka sałaty
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka trybulki ogrodowej i tymianku
  • 1-2 anchois
  • 1-2 korniszony
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyzki octu winnego
  • szczypta czerwonej papryki

Sposób przygotowania:

Sałata a la Dumas
Z ugotowanego na twardo jajka oddzielić żółtko, dokładnie rozetrzeć je w salaterce z łyzką oliwy, następnie dorzucić drobno posiekaną trybulkę i tymianek, wymieszać dokładnie składniki, dodać oczyszczone i roztarte anchois i posiekane drobno korniszony. Wymieszać dodając ocet winny i umytą, podzieloną na dosć małe kawałki sałatę. Lekko wymieszać. Posypać szczyptą czerwonej papryki.