Sposób przygotowania:
Sałata z dynią, jabłkiem i rodzynkami
Marynowanie dyni: miąższ dyni, po obraniu i usunięciu pestek, ścinałam zwykłą obieraczką do warzyw na cieniutkie paski - wstążki. Nie wiem ile było wagowo - użyłam po prostu kilka garści tych wstążek. Oliwę zmieszałam z sosem sojowym, miodem, octem balsamicznym, sokiem z cytryny. Dodałam posiekane drobno chili. Tą mieszanką polałam dynię i dokładnie wymieszałam aby wszystkie kawałeczki były pokryte marynatą - nie mają w niej pływać, potrzeba jej tyle żeby zwilżyć paski dyni. Przykrytą miseczkę z dynią odstawiłam na noc do lodówki. Można marynować krócej - u mnie stała w chłodzie przez kilkanaście godzin.
Sałatę opłukałam i osuszyłam. Z jabłka wycięłam gniazdo nasienne a miąższ, razem ze skórką, pokroiłam w cienkie pół plasterki, które skropiłam sokiem z cytryny. Rodzynki posiekałam drobniej. Na talerzu ułożyłam sałatę, na niej zamarynowaną wcześniej dynię i kawałki jabłka. Całość posypałam kawałeczkami rodzynek i skropiłam odrobiną marynaty spod dyni.
Podany czas przygotowania nie uwzględnia czasu marynowania dyni.
Sałatę opłukałam i osuszyłam. Z jabłka wycięłam gniazdo nasienne a miąższ, razem ze skórką, pokroiłam w cienkie pół plasterki, które skropiłam sokiem z cytryny. Rodzynki posiekałam drobniej. Na talerzu ułożyłam sałatę, na niej zamarynowaną wcześniej dynię i kawałki jabłka. Całość posypałam kawałeczkami rodzynek i skropiłam odrobiną marynaty spod dyni.
Podany czas przygotowania nie uwzględnia czasu marynowania dyni.
elza