Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Sałata z dynią, jabłkiem i rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

tak zamarynowane wstążki dyni można trzymać w lodówce 3-4 dni

Sałata z dynią, jabłkiem i rodzynkami

Składniki:

Sałata z dynią, jabłkiem i rodzynkami

 

  • 2-3 garści wstążek dyni,
  • 1/2 jabłka, użyłam Malinówki,
  • 2 łyżki dużych rodzynek,
  • kilka liści sałaty,
  • sok z połowy cytryny
  • na marynatę:
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 3-4 łyżki oliwy albo oleju,
  • 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 kawałek strączka chili,
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Sałata z dynią, jabłkiem i rodzynkami
Marynowanie dyni: miąższ dyni, po obraniu i usunięciu pestek, ścinałam zwykłą obieraczką do warzyw na cieniutkie paski - wstążki. Nie wiem ile było wagowo - użyłam po prostu kilka garści tych wstążek. Oliwę zmieszałam z sosem sojowym, miodem, octem balsamicznym, sokiem z cytryny. Dodałam posiekane drobno chili. Tą mieszanką polałam dynię i dokładnie wymieszałam aby wszystkie kawałeczki były pokryte marynatą - nie mają w niej pływać, potrzeba jej tyle żeby zwilżyć paski dyni. Przykrytą miseczkę z dynią odstawiłam na noc do lodówki. Można marynować krócej - u mnie stała w chłodzie przez kilkanaście godzin.



Sałatę opłukałam i osuszyłam. Z jabłka wycięłam gniazdo nasienne a miąższ, razem ze skórką, pokroiłam w cienkie pół plasterki, które skropiłam sokiem z cytryny. Rodzynki posiekałam drobniej. Na talerzu ułożyłam sałatę, na niej zamarynowaną wcześniej dynię i kawałki jabłka. Całość posypałam kawałeczkami rodzynek i skropiłam odrobiną marynaty spod dyni.



Podany czas przygotowania nie uwzględnia czasu marynowania dyni.