Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Sałatka a' la kebab

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i nietrudna w przygotowaniu sałatka idealna do przygotowania na każdą okazję. Jest sycąca i podzielna.

Sałatka a' la kebab Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka a' la kebab

Kurczak:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy kebab-gyros
  • olej do smażenia

Warzywa:

  • 100 g groszku konserwowego odsączonego z zalewy
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cebula
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 5 dużych liści kapusty pekińskiej

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka przyprawy kebab-gyros

Sposób przygotowania:

Sałatka a' la kebab

Przygotowanie mięsa:

Sałatka a'la kebab
Kurczak do sałatki w czasie smażenia na patelni

Pokrojonego w kostkę kurczaka wymieszać dokładnie z przyprawą i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju od czasu do czasu mieszając przez 8 minut. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzić.

Przygotowanie sosu:

Sałatka a'la kebab
Wszystkie składniki na sos do sałatki dokładnie wymieszane

Składniki sosu dokładnie wymieszać.

I warstwa:

Sałatka a'la kebab
Pierwsza warstwa sałatki kebabowej na dnie półmiska

Na dno półmiska wyłożyć połowę kurczaka. Następnie groszek i drobno posiekaną cebulę. Posmarować równomiernie 1/3 sosu.

II warstwa:

Sałatka a'la kebab
Pokrojone pomidorki do sałatki kebabowej

Wyłożyć pokrojone w plasterki pomidorki, pokryć kolejną 1/3 sosu.

Kończenie sałatki:

Sałatka a'la kebab
Gotowa sałatka kebabowa przed schłodzeniem

Wyłożyć pokrojone w kosteczkę ogórki oraz resztę kurczaka, rozsmarować pozostały sos i posypać posiekaną pekinką. Włożyć do lodówki do schłodzenia na minimum dwie godzinki. Życzę smacznego!