Sposób przygotowania:
Gołąbki bez zawijania z jarmużem
1. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy.
2. Jarmuż kroimy drobno i dodajemy do cebuli. Chwilkę wszystko przesmażamy.
3. Przygotowujemy sos z pomidorów w puszce, koncentratu pomidorowego, bulionu oraz masła. przyprawiamy solą, pieprzem oraz wędzona papryka słodką.
4. Do miski przekładamy mielone mięso z indyka, podsmażoną cebulę z jarmużem, suchego ryżu, jajka oraz bułkę tartą. Dodajemy zioła prowansalskie i sól oraz pieprz. Mieszamy dokładnie.
5. Formujemy w małe kotlety i podsmażamy chwileczkę z dwóch stron na patelni.
6. Na dno naczynia żaroodpornego dajemy cienką warstwę sosu pomidorowego i kładziemy na nią podważone kotleciki. Następnie reszta sosu polewamy na wierzch gołąbków.
7. Gołąbki pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni około godziny.
8 Gołąbki możemy podawać z ziemniakami lub chlebem.
2. Jarmuż kroimy drobno i dodajemy do cebuli. Chwilkę wszystko przesmażamy.
3. Przygotowujemy sos z pomidorów w puszce, koncentratu pomidorowego, bulionu oraz masła. przyprawiamy solą, pieprzem oraz wędzona papryka słodką.
4. Do miski przekładamy mielone mięso z indyka, podsmażoną cebulę z jarmużem, suchego ryżu, jajka oraz bułkę tartą. Dodajemy zioła prowansalskie i sól oraz pieprz. Mieszamy dokładnie.
5. Formujemy w małe kotlety i podsmażamy chwileczkę z dwóch stron na patelni.
6. Na dno naczynia żaroodpornego dajemy cienką warstwę sosu pomidorowego i kładziemy na nią podważone kotleciki. Następnie reszta sosu polewamy na wierzch gołąbków.
7. Gołąbki pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni około godziny.
8 Gołąbki możemy podawać z ziemniakami lub chlebem.