Sposób przygotowania:
Sałatka buraczkowo-jabłkowa-buraki z szybkowara
Buraki podłużne są wg mnie najlepsze w smaku i staram się takie kupować zwłaszcza do przygotowania takich sałatek czy surówek na zimno.
Buraki obieram ze skórki, opłukane do szybkowara (jeśli są większe to kroję na połowę), zalać wodą i po zasyczeniu pary gotować z 40 minut. Zimne wyjąć z szybkowara (woda z gotowania do barszczu), w rozdrabniaczu na tarce do warzyw zetrzeć buraki, przełożyć do miski.
Do buraków zetrzeć na tarce jabłka, cebulę, dodać cukier, sól, pieprz mielony, wlać ocet jabłkowy, olej rzepakowy i wymieszać, schować do lodówki na 30 minut i można jeść.
Buraki obieram ze skórki, opłukane do szybkowara (jeśli są większe to kroję na połowę), zalać wodą i po zasyczeniu pary gotować z 40 minut. Zimne wyjąć z szybkowara (woda z gotowania do barszczu), w rozdrabniaczu na tarce do warzyw zetrzeć buraki, przełożyć do miski.
Do buraków zetrzeć na tarce jabłka, cebulę, dodać cukier, sól, pieprz mielony, wlać ocet jabłkowy, olej rzepakowy i wymieszać, schować do lodówki na 30 minut i można jeść.