ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sałatka buraczkowo-jabłkowa-buraki z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna, szybka, zdrowa sałatka buraczkowo-jabłkowa. Doskonale się sprawdzi do obiadu, ale też i do podjadania.

Sałatka buraczkowo-jabłkowa-buraki z szybkowara Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka buraczkowo-jabłkowa-buraki z szybkowara

 

  • buraki podłużne 2 kg,
  • woda 2,5 litra do szybkowara
  • jabłka 3 sztuki średnie,
  • cebula sztuka większa,
  • cukier 2-3 łyżki,
  • sól 2 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • ocet jabłkowy 1-2 łyżki,
  • olej rzepakowy 6 łyżek

Sposób przygotowania:

Sałatka buraczkowo-jabłkowa-buraki z szybkowara
Buraki podłużne są wg mnie najlepsze w smaku i staram się takie kupować zwłaszcza do przygotowania takich sałatek czy surówek na zimno.

Buraki obieram ze skórki, opłukane do szybkowara (jeśli są większe to kroję na połowę), zalać wodą i po zasyczeniu pary gotować z 40 minut. Zimne wyjąć z szybkowara (woda z gotowania do barszczu), w rozdrabniaczu na tarce do warzyw zetrzeć buraki, przełożyć do miski.

Do buraków zetrzeć na tarce jabłka, cebulę, dodać cukier, sól, pieprz mielony, wlać ocet jabłkowy, olej rzepakowy i wymieszać, schować do lodówki na 30 minut i można jeść.
Sałatka buraczkowo-jabłkowa-buraki z szybkowara
Jablka starte do buraczków pasują idealnie.
Sałatka buraczkowo-jabłkowa-buraki z szybkowara
Ta sałatka u nas jest do podjadania najczęściej jak zostanie z obiadu.