ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Kurczak w cebuli z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczak z piekarnika pieczony w brytfannie jest mało pracochłonnym daniem. Kurczak smakuje i na ciepło i na zimno.

Kurczak w cebuli z piekarnika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w cebuli z piekarnika

 

  • udka kurczaka 6 sztuk duże,
  • przyprawa pikantna do kurczaka 1 opakowanie,
  • tymianek suszony 1/2 opakowania,
  • sól 2 łyżeczki,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • cebula 8 sztuk średnie

Sposób przygotowania:

Kurczak w cebuli z piekarnika
Duże udka kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć kuperki, nadmiar tłuszczu. W misce wymieszać przyprawę pikantną do kurczaka z olejem, tymiankiem, solą i mocno natrzeć kurczaka z każdej strony.

Na dnie brytfanny rozsypać talarki cebuli, ułożyć na cebuli udka. Brytfannę przykryć pokrywką, piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół około 35 minut, następnie w 190C piec jeszcze z 30 minut.

Następnie zdjąć pokrywkę i na termoobiegu, (przypiecze się i odparuje płyn) piec 10-15 minut.
Z piekarnika kurczak w cebuli
Przyprawy do nacierania dodajemy jakie nam smakują.
Z piekarnika kurczak w cebuli
Brytfanna z pokrywką jest idealna do takich piueczonych potraw.
Z piekarnika kurczak w cebuli
Na termoobiegu kurczak jest odparowny i z wypieczoną skórką.
Z piekarnika kurczak w cebuli
Smakuje dobrze i na ciepło i na zimno.