Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1036]

Ciasto rafaello

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcesz poczęstować czymś wyjątkowym gości oto propozycja dla Ciebie. Poznaj przepis na bardzo proste ciasto z wiórkami kokosowymi, przekładane krakersami. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Ciasto rafaello

Składniki:

Ciasto rafaello

 

  • 500 g mleka
  • 160 g cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 250 masła
  • 100 g krakersów
  • Kilka cukierków Rafaello do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto rafaello

I

Ciasto rafaello
Przygotowanie masy budyniowej z wiórkami kokosowymi i ułożenie ciastek krakersów na dnie formy.

1. 400 g mleka gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrabiamy skrobię oraz mąkę i wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając do chwili uzyskania gęstej konsystencji.

2. Masło miksujemy mikserem, dodajemy żółtka oraz stopniowo ostudzoną masę budyniową. Na koniec masę łączymy wiórkami kokosowymi ( 50 g zostawiamy do posypania ciasta)mieszając łyżką.
3. Na dnie formy układamy krakersy.

II

Ciasto rafaello
Ułożenie pozostałych warstw z masy budyniowej i ciastek.

4. Następnie wykładamy połowę masy i ponownie układamy ciastka i pozostałą masę budyniową.

III

Ciasto rafaello
dekorowanie ciasta wiórkami kokosowymi i cukierkami rafaello.

5. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy cukierkami.
6. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.

IV

7. Gotowe.
8. Smacznego.