Sposób przygotowania:
Babka marmurkowa na białkach łatwa, smaczna
Wszystkie składniki temperatura pokojowa = do miski wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia, wszystko wymieszać łyżką.
Białka z solą ubijać w robocie na najwyższych obrotach. Gdy piana jest mocno ubita to w trakcie ubijania na średnich obrotach porcjami dosypywać cukier. Następnie porcjami wsypać w trakcie ubijania suche składniki wymieszane. Na koniec w trakcie ubijania wlać małymi porcjami olej z olejkiem rumowym, połączyć składniki.
Ciasto po równo dać do dwóch misek, do jednej wsypać kisiel + woda, do drugiej kakao + woda, w każdej misce wymieszać składniki.
Forma silikonowa z kominkiem 26 cm, do formy wyłożyć ciasto jasne, ciemne ciasto wyłożyć na jasne i np. nożem delikatnie z 4 razy wmieszać w ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, babkę wystudzić w formie.
Z podanych składników wymieszać cukier puder nie za mocno gęsty, formę nakryć talerzem, obrócić i zdjąć formę z babki, polać babkę lukrem.
Białka z solą ubijać w robocie na najwyższych obrotach. Gdy piana jest mocno ubita to w trakcie ubijania na średnich obrotach porcjami dosypywać cukier. Następnie porcjami wsypać w trakcie ubijania suche składniki wymieszane. Na koniec w trakcie ubijania wlać małymi porcjami olej z olejkiem rumowym, połączyć składniki.
Ciasto po równo dać do dwóch misek, do jednej wsypać kisiel + woda, do drugiej kakao + woda, w każdej misce wymieszać składniki.
Forma silikonowa z kominkiem 26 cm, do formy wyłożyć ciasto jasne, ciemne ciasto wyłożyć na jasne i np. nożem delikatnie z 4 razy wmieszać w ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, babkę wystudzić w formie.
Z podanych składników wymieszać cukier puder nie za mocno gęsty, formę nakryć talerzem, obrócić i zdjąć formę z babki, polać babkę lukrem.
robaczek