Sposób przygotowania:
Szynka wędzona na mokro - świąteczna wędlinka
Mięso od szynki oczyszczamy z zbędnego tłuszczu, myjemy i osuszamy. Przekładamy do dużego naczynia i zalewamy przygotowaną solanką. Mięso musi być całkowicie przykryte solanką, odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 7 -8 dni.
Po tym czasie mięsko wyjmujemy, osuszamy i wkładamy do specjalnych siatek wędliniarskich. Wieszamy na drewnianych kijach do przesuszenia na około 2 -3 godziny.
Po tym przewieszamy do nagrzanej wędzarni do 40 stopni i suszymy jeszcze 40 minut przy otwartych drzwiczkach. Po tym czasie drzwiczki zamykamy podnosimy temperaturę do 60 stopni i wędzimy około 4 do 5 godzin.
Wyjmujemy i parzymy w gorącej wodzie około 2 godzin na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania.
Zostawiamy w wodzie do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu osuszamy papierowym ręcznikiem lub wieszamy na kije do odcieknięcia.
Solanka przygotowana na 12,5 kg. mięsa szynki, schaby, boczek:
Do garnka wlewamy około 10 litrów wody, gotujemy i studzimy. Do wystudzonej wody dodajemy sól peklową, sól kamienną oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia składników.
Rada ;
Pamiętajmy że polędwiczki jeżeli dajemy do solanki to po 3 dniach są gotowe do wędzenia.
Po tym czasie mięsko wyjmujemy, osuszamy i wkładamy do specjalnych siatek wędliniarskich. Wieszamy na drewnianych kijach do przesuszenia na około 2 -3 godziny.
Po tym przewieszamy do nagrzanej wędzarni do 40 stopni i suszymy jeszcze 40 minut przy otwartych drzwiczkach. Po tym czasie drzwiczki zamykamy podnosimy temperaturę do 60 stopni i wędzimy około 4 do 5 godzin.
Wyjmujemy i parzymy w gorącej wodzie około 2 godzin na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania.
Zostawiamy w wodzie do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu osuszamy papierowym ręcznikiem lub wieszamy na kije do odcieknięcia.
Solanka przygotowana na 12,5 kg. mięsa szynki, schaby, boczek:
Do garnka wlewamy około 10 litrów wody, gotujemy i studzimy. Do wystudzonej wody dodajemy sól peklową, sól kamienną oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia składników.
Rada ;
Pamiętajmy że polędwiczki jeżeli dajemy do solanki to po 3 dniach są gotowe do wędzenia.
lukrowanepierniczki
BozenaMatuszczyk
Bardzo mi miło dziękuję.;)