SUPERPRZEPIS

Szynka wędzona na mokro - świąteczna wędlinka

  • 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Szynka wędzona na mokro - świąteczna wędlinka Więcej zdjęć (5)

Oto kolejna moja wędlinka przygotowana na świąteczny stół. Szyneczka, mięciutka, mięsko delikatne i bardzo kruche.
Można się nią zajadać i delektować .

Składniki:

Szynka wędzona na mokro - świąteczna wędlinka

 

Sposób przygotowania:

Szynka wędzona na mokro - świąteczna wędlinka
Mięso od szynki oczyszczamy z zbędnego tłuszczu, myjemy i osuszamy. Przekładamy do dużego naczynia i zalewamy przygotowaną solanką. Mięso musi być całkowicie przykryte solanką, odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 7 -8 dni.

Po tym czasie mięsko wyjmujemy, osuszamy i wkładamy do specjalnych siatek wędliniarskich. Wieszamy na drewnianych kijach do przesuszenia na około 2 -3 godziny.

Po tym przewieszamy do nagrzanej wędzarni do 40 stopni i suszymy jeszcze 40 minut przy otwartych drzwiczkach. Po tym czasie drzwiczki zamykamy podnosimy temperaturę do 60 stopni i wędzimy około 4 do 5 godzin.

Wyjmujemy i parzymy w gorącej wodzie około 2 godzin na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania.

Zostawiamy w wodzie do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu osuszamy papierowym ręcznikiem lub wieszamy na kije do odcieknięcia.

Solanka przygotowana na 12,5 kg. mięsa szynki, schaby, boczek:

Do garnka wlewamy około 10 litrów wody, gotujemy i studzimy. Do wystudzonej wody dodajemy sól peklową, sól kamienną oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia składników.

Rada ;

Pamiętajmy że polędwiczki jeżeli dajemy do solanki to po 3 dniach są gotowe do wędzenia.
Szynka wędzona na mokro - świąteczna wędlinka
Mięso oczyszczamy z zbędnego tłuszczu, myjemy i osuszamy, przekładamy do dużego pojemnika
Szynka wędzona na mokro - świąteczna wędlinka
Mięso zalewamy przygotowaną solanką i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 7 -8 dni mięso musi być całkowicie zakryte solanką
Szynka wędzona na mokro - świąteczna wędlinka
Szyneczki osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do specjalnych siatek wędliniarskich i wieszamy do przesuszenia
Szynka wędzona na mokro - świąteczna wędlinka
Po przesuszeniu suszymy jeszcze nagrzanej wędzarni do 40 stopni przy otwartych drzwiach około 40 minut, po tym czasie podwyższamy temperaturę do 60 stopni i wędzimy 4 - 5 godzin