Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Ciasto z wkładką z żelki borówkowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biszkopty przełożone kremem na bazie śmietanki z galaretką i wkładką z żelki z borówki amerykańskiej.

Ciasto z wkładką z żelki borówkowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z wkładką z żelki borówkowej

 

 

 

 

  • Krem:
  • 1 galaretka o smaku lemoniady
  • 1,5 szklanki śmietanki 30%

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto z wkładką z żelki borówkowej
Dzień przed przygotowaniem ciasta zrobić żelkę:

Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia. Do rondelka przełożyć borówki (mogą być mrożone), dodać cukier, podgrzać, aż do rozpadu owoców, przecedzić przez sitko, ponownie zagotować sok, wyłączyć palnik, dodać sok z cytryny i żelatynę, wymieszać, odstawić do schłodzenia. Schłodzoną żelkę przelać do formy wyłożonej folią i odstawić na całą noc w zimne miejsce.

Biszkopty:

Jajka ubić z cukrami na pusztą masę, dodać obie mąki i proszek i wymieszać łyżką. W przypadku ciemnego biszkoptu dodać 1 łyżkę kakao. Przelać do formy, piec w 180 stopniach do suchego patyczka około 30 minut.

Krem:

Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, odstawić do stężenia. Śmietankę ubić na sztywno, ciągle miksując wlewać tężejącą galaretkę.

Złożenia ciasta.

Do formy włożyć ciemny biszkopt, na biszkopt wylać połowę masy z galaretką, następnie zatopić w nim żelkę, pokryć pozostałym kremem oraz jasnym biszkoptem.

Podawać schłodzone i posypane cukrem pudrem.
Ciasto z wkładką z żeli borówkowej
Żelka z borówek amerykańskich przygotowana dzień wcześniej
Ciasto z wkładką z żeli borówkowej
Biszkopt jasny/: Jajka ubić z cukrami i dodać pozostałe składniki
Ciasto z wkładką z żeli borówkowej
Biszkopt ciemny robimy tak jak biszkopt jasny, z tym, że dodajemy kakao
Ciasto z wkładką z żeli borówkowej
Składanie: biszkopt ciemny, krem, żelka, krem, biszkopt jasny