Sposób przygotowania:
Sałatka Caprese
Pomidory umyć, pokroić w okrągłe plastry. Mozarellę pokroić w plastry w poprzek, żeby miały kształt okręgu a nie elipsy. Na półmisku układać plaster pomidora, na nim listek bazylii, na nim „na zakładkę” plaster mozarelli, tak aby mozarella przykrywała pomidor tylko częściowo. Tym sposobem ubrać cały półmisek. Na koniec polać sałatkę oliwą z oliwek i odstawić na pół godziny aby się „przegryzła”.
Wersja szaszłykowa:
Można użyć pomidorków koktajlowych i małych kulkek mozarelli. Wtedy potrzebujemy wykałaczek lub patyczków szaszłykowych. Nabijamy kolejno pomidorka, listek bazylii, kulkę mozarelli. Układamy „szaszłyki” na talerzu i polewamy oliwą.
Wersja szaszłykowa:
Można użyć pomidorków koktajlowych i małych kulkek mozarelli. Wtedy potrzebujemy wykałaczek lub patyczków szaszłykowych. Nabijamy kolejno pomidorka, listek bazylii, kulkę mozarelli. Układamy „szaszłyki” na talerzu i polewamy oliwą.