kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Sałatka cesarska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

pyszna sałatka nie tylko dla cesarza

Sałatka cesarska

Składniki:

Sałatka cesarska

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • garść czarnych oliwek
  • pół opakowania ser feta
  • pół opakowania mieszanki sałat radicchio,roszpunki oraz endywii
  • sos sałatkowym winegret
  • Marynata:
  • 4 łyżki oleju ryżowego
  • zioła prowansalskie
  • curry, sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • kmin rzymski mielony

 

Sposób przygotowania:

Sałatka cesarska
1. Pierś z kurczaka oczyścić włożyć do worka foliowego. Do tego worka wlać olej, dodać zmiażdżony ząbek czosnku oraz przyprawy. Woreczek zawinąć szczelnie i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 2. Zamarynowaną pierś z kurczaka obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor, a następnie zawinąć w folię aluminiową i zapiekać w piekarniku przez 30 min. 3. Sałatę opłukać osuszyć, wrzucić do salaterki, dodać przekrojone na pół oliwki i pokrojony w kostkę ser feta. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka. 4. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu i polać nim sałatkę.