pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Sałatka delikatnie pikantna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatnie pikantna szybka sałatka

Sałatka delikatnie pikantna

Składniki:

Sałatka delikatnie pikantna

 

  • 1 pęczek rzodkiewki czerwonej,
  • 1 pęczek rzodkiewki białej miniaturki,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka chrzanu białego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • kilka kropli cytryny.

 

Sposób przygotowania:

Sałatka delikatnie pikantna
Białą rzodkiew myjemy, lekko oskrobujemy i kroimy w talarki. Z pęczka czerwonej rzodkiewki odcinamy zieloną część, myjemy rzodkiewki i kroimy w talarki. Do miseczki przekładamy łyżkę chrzanu i łyżkę musztardy. Dodajemy łyżeczkę cukru. Wyciskamy kilka kropli cytryny. Sos mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut do przegryzienia. Szczypiorek płuczemy i siekamy. Szczypiorek mieszamy z rzodkiewkami. W naczyniu układamy cienką warstwę warzyw, smarujemy sosem, wykładamy kolejną warstwę warzyw, warstwę sosu i ostatnia warstwę warzyw. Taka sałatka dobra jest na przekąskę jak i jako dodatek do obiadu.