Sposób przygotowania:
Sałatka Eli z ciecierzycy z pomidorkami i kiełbasąprzygotowanie ciecierzycy
Ciecierzycę przepłukać, zalać zimną wodą i zostawić na 6 godzin. Odlać ciecierzycę z wody i przepłukać. Ciecierzycę zalać wrzątkiem, posolić, gotować do miękkości,odcedzić na durszlaku lub sicie.
przygotowanie pomidorków
Z pomidorków oderwać gałązki. Umyć pomidorki i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli pomidorki są małe to pokroić je na połówki. Jeśli są większe pokroić na ćwiartki.
przygotowanie cebuli
Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.
przygotowanie kiełbasy
Z kiełbasy podwawelskiej zdjąć osłonkę. Pokroić kiełbasę w kostkę. Na patelni roztopić smalec, dodać kiełbasę, cebulę, doprawić pieprzem i przesmażyć.
ptzygotowanie pietruszki
Natkę pietruszki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.
przygotowanie sałatki
Do miski dodać ciepłą ciecierzycę, ciepłą kiełbasę z cebulką, pomidorki i posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawić solą, pieprzem do smaku i wymieszać. Sałatkę można podawać na ciepło na obiad lub na zimno jako przekąskę. Smacznego!