eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Sałatka Eli z orzechami i winogronami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam sałatkę z roszponki, orzechów włoskich, winogron i sera pleśniowego z sosem miodowym. Pycha.

Sałatka Eli z orzechami i winogronami

Składniki:

Sałatka Eli z orzechami i winogronami

sałatka

sos

Sposób przygotowania:

Sałatka Eli z orzechami i winogronami

przygotowanie składników

Sałatka Eli z orzechami i winogronami
Oddzielone od łodygi winogrona opłukać i osuszyć.

Winogrona oddzielić od gałązki, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie składników cd

Sałatka Eli z orzechami i winogronami
Połamać orzechy włoskie na mniejsze kawałki.

Łuskane orzechy włoskie połamać na mniejsze kawałki.

przygotowanie składników cd

Sałatka Eli z orzechami i winogronami
Pokroić ser pleśniowy brie na plasterki.

Ser pleśniowy brie pokroić na małe plasterki.

przygotowanie składników cd

Sałatka Eli z orzechami i winogronami
Opłukane i osuszone figi pokroić na ćwiartki

Świeże figi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na ćwiartki.

przygotowanie składników cd

Sałatka Eli z orzechami i winogronami

Roszponkę opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć w wirówce lub papierowym ręcznikiem.

przygotowanie sałatki i sosu

Sałatka Eli z orzechami i winogronami

Do słoiczka wlać olej, ocet jabłkowy, dodać miód, sól i pieprz do smaku.

Słoiczek zakręcić i potrząsać aż wszystkie składniki sosu się połączą.

Na dużym półmisku rozłożyć roszponkę, figi, orzechy, winogrona i ser.

Sałatkę polać sosem i od razu podawać.

Smacznego!


Tagi:

sałatka