Iwoncia

Iwoncia

Kucharz
[Przepisów: 2]

Sałatka Gyros.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łatwa i szybka sałatka dobra na każdą okazję.

Sałatka Gyros. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka Gyros.

 

  • 1 pierś kurczak
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 kapusta pekińska
  • ½ ogórka świeżego długiego
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • Przyprawa do kebabu/gyrosu
  • Sól
  • Majonez
  • Ketchup
  • Olej

 

Sposób przygotowania:

Sałatka Gyros.
Pierś umyć, oczyścić z kości i żyłek, pokroić w kostkę obsypać przyprawą do gyrosu i solą. Przełożyć na patelnie z rozgrzanym olejem smażyć, można dodać jeszcze trochę przyprawy będzie bardziej intensywny smak, odstawić do ostygnięcia. Pokroić pomidory, ogórek i kapustę w kostkę. Z puszek odlać wodę i przepłukać fasolę i kukurydzę. Do dużej miski (ja używam naczynia żaroodpornego) wsypać wszystkie składniki, z tym, że z pomidorów wybrać tylko miąższ, a z kapusty pekińskiej tylko 2/3 części 1/3 pozostawić na później. Wszystko wymieszać dodać odrobinę tłuszczy po usmażonych piersiach, 4 łyżki majonezu i 1 łyżkę ketchupu, jeszcze raz wymieszać. Wygładzić całość majonezem ozdobić ketchupem i 1/3 kapusty. SMACZNEGO!!!
Sałatka Gyros.
Najlepiej na samym początku przygotować sobie wszystkie składniki.
Sałatka Gyros.
Kurczaka dobrze przyprawić przed smażrniem żeby przeszedł smakiem. Do saładki dobrze dodać trochę oleju na którym się smarzyło kurczaka.
Sałatka Gyros.
Warzywka pokroić w kistkę. Sałatę pekińską nieco drobniej.
Sałatka Gyros.
W szystkie składniki dobsze wymieszać. Pamiętać aby warzywka z puszki dobrze przepłukać.