Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sałatka Joanna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna Sałatka Joanna

Sałatka Joanna

Składniki:

Sałatka Joanna

 

  • 3 gałązki selera naciowego,
  • 50 dag niedużych ziemniaków,
  • 4 średnie twarde jabłka,
  • 1 - 2 ząbki czosnku (wg upodobania)
  • 100 ml majonezu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól pieprz i sok z cytryny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sałatka Joanna
Gałązki selera umyć, pozbawić zewnętrznych włókien i drobno pokroić. Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Po wystudzeniu obrać i pokroić w plasterki. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać szczyptę soli i utrzeć (najlepiej w moździerzu) razem z oliwą na gładką masę. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Podawać do zimnych mięs, lub jako dodatek do mięs pieczonych na grillu.