kasia2201

kasia2201

Szef Kuchni
[Przepisów: 110]

Sałatka koktajlowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna sałatka, polecam na przyjęcia.

Sałatka koktajlowa

Składniki:

Sałatka koktajlowa

 

  • 2 ugotowane filety z piersi kurczaka
  • 20 dag krewetek z zalewy
  • 2 pomarańcze
  • 1 cienki por sałatkowy
  • 2 pomidory
  • 15 dag małych pieczarek
  • 3-4 gałązki melisy
  • DRESSING ŚMIETANKOWY:
  • pół szkalnki śmietany sałatkowej
  • sok z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • tabasco
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka koktajlowa
Przyrządzić dressing mieszając śmietanę z sokiem pomarańczowym, keczupem, octem jabłkowym. Doprawić do smaku likierem pomarańczowym, kilkoma kroplami tabasco, solą oraz pieprzem. Ugotowaną pierś kurczaka pokroić w kostkę. Krewetki osączyć z zalewy. Pomarańcze obrać, oczyścić z białej warstwy. Wykroić miąższ. Por oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać. Pokroić na plasterki i sparzyć przelewając wrzątkiem na sicie. Dokładnie osączyć i ostudzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę odrzucając pestki. Pieczarki opłukać, oczyścić, pokroić w plasterki. Wszystkie składniki sałatki włożyć do miski, polać dressingiem i wymieszać. Sałatkę przełożyć do szklanych pucharków, udekorować listakami melisy oderwanymi z gałązek. Przed podaniem schłodzić w lodówce.