Sposób przygotowania:
Sałatka lunchowa z tuńczykiem
Tuńczyka i kukurydzę odcedzić z zalewy. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, przelać krótko wrzątkiem a nastepnie zimną wodą, osączyć. Paprykę i ogórki także pokroić w dość dużą kostkę. Wszystko wsypać do miski. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać zieleninę, posiekany kiszony czosnek, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 min. do lodówki. Najlepiej smakuje z ciemnym, razowym pieczywem, przybrana paseczkami ogórka i gałązkami koperku. Cebulę do sałatek sparzam bo taka jest lżej strawna a kiszony czosnek zaostrza smak dania nie powodując jednocześnie późniejszego, dla wielu nie do przyjęcia, zapachu. Podana ilość składników wystarczy na 4-5 sporych porcji.
Pyza
Sarenka
iwi69
Sarenka
Pyza
Doro
Bahus
kinga
Bahusie dlaczego napisales-wyrzucalam????????zwykle przejezyczenie?
msewka
Też mnie to zaskoczyło.A sałatka super.
Pyza
taki ukiszony czosnek odławiam, osączam i w oddzielnym słoiczku zalewam oliwą - bardzo ładnie się przechowuje i jest, w razie potrzeby, pod ręką.
Paola
Ażeby już była czysta rozpusta ;) , do sałatki ułożył się domowy, razowy chleb...
slajder21
yellowCoach
Ja pierniczę...! Zostaw takie uwagi dla siebie.
Dla mnie pysznie wygląda! Dziś ja zrobię;)