alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Sałatka makaronowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Sałatki makaronowe najczęściej robię na imprezy ale od czasu do czasu również na obiad jako dodatek do schabowego, bo taka kombinacja najbardziej nam smakuje.

Sałatka makaronowa

Składniki:

Sałatka makaronowa

 

  • 120 g makaronu w kształcie ryżu
  • 0,5 papryki świeżej
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 10 cm zielonego ogórka sałatkowego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
  • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka makaronowa
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron przelać zimną wodą i ostudzić. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Z ogórka wyciąć miąższ z nasionami i razem z skórką pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W misce wymieszać wszystkie składniki z majonezem i śmietaną. Doprawić do smaku. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na 3-4 godziny do lodówki do przegryzienia się smaków. Przed podaniem wymieszać i ewentualnie jeszcze raz doprawić.