Sposób przygotowania:
Sałatka makaronowa z sosem rybnym
Kalafior włożyć na 30 min do zimnej osolonej wody. Wyjąć, podzielić na różyczki. Trzpień pokroić na cienkie plasterki. Czosnek obrać, wrzucić do rondla z wodą, doprowadzić do wrzenia, wrzucić kalafior, gotować przez ok. 3 min. Wyjąć, osączyć. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Przygotować sos. Strączek papryczki opłukać, pokroić w pierścionki. Filety helskie osączyć. Czosnek obrać, posiekać. Natkę umyć, osuszyć, posiekać. Oliwę rozgrzać w rondelku, wrzucić papryczkę, rybę i czosnek, podgrzać. Zdjąć z ognia, rozgnieść widelcem. Makaron i kalafior dodać do sosu, bardzo delikatnie wymieszać. Lekko przyprawić pieprzem i solą. Przed podaniem posypać posiekaną natką. Sałatkę można również posypać startym parmezanem lub innym żółtym serem.