Sposób przygotowania:
Warstwowa sałatka ziemniaczana z burakiem i rybą
Ziemniaki i marchew dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach przez około 20-25 minut w osolonej wodzie. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Buraka, myjemy, osuszamy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Następnie obieramy i kroimy w kostkę.
Makrelę obieramy dokładnie z ości. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek drobno siekamy.
Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt naturalny z chrzanem i majonezem. Dodajemy dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu oraz szczyptę soli.
W przezroczystej misce układamy warstwy: makrelę, marchew, sos, ziemniaki, cebulę, czosnek, buraki. Wierzch posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem.
Buraka, myjemy, osuszamy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Następnie obieramy i kroimy w kostkę.
Makrelę obieramy dokładnie z ości. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek drobno siekamy.
Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt naturalny z chrzanem i majonezem. Dodajemy dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu oraz szczyptę soli.
W przezroczystej misce układamy warstwy: makrelę, marchew, sos, ziemniaki, cebulę, czosnek, buraki. Wierzch posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem.
biedroneczki