Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1070]

Warstwowa sałatka ziemniaczana z burakiem i rybą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Warstwowa sałatka ziemniaczana z pieczonym burakiem, makrelą i wędzonym twarogiem to dobry pomysł na ciekawe śniadanie lub lunch do pracy.

Warstwowa sałatka ziemniaczana z burakiem i rybą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warstwowa sałatka ziemniaczana z burakiem i rybą

 

  • 300 gram ziemniaków
  • 150 gram marchewki
  • 1 burak
  • 1 wędzona makrela
  • 1 mała cebula
  • 150 gram twarogu wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 gram jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Warstwowa sałatka ziemniaczana z burakiem i rybą
Ziemniaki i marchew dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach przez około 20-25 minut w osolonej wodzie. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.



Buraka, myjemy, osuszamy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Następnie obieramy i kroimy w kostkę.



Makrelę obieramy dokładnie z ości. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek drobno siekamy.



Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt naturalny z chrzanem i majonezem. Dodajemy dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu oraz szczyptę soli.



W przezroczystej misce układamy warstwy: makrelę, marchew, sos, ziemniaki, cebulę, czosnek, buraki. Wierzch posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem.
Warstwowa sałatka ziemniaczana z burakiem i rybą
Ziemniaki i marchew dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach przez około 20-25 minut w osolonej wodzie.
Warstwowa sałatka ziemniaczana z burakiem i rybą
Buraka, myjemy, osuszamy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Warstwowa sałatka ziemniaczana z burakiem i rybą
Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt naturalny z chrzanem i majonezem.
Warstwowa sałatka ziemniaczana z burakiem i rybą
W przezroczystej misce układamy warstwy: makrelę, marchew, sos, ziemniaki, cebulę, czosnek, buraki.