Sposób przygotowania:
Sałatka na krakersach
Zaczynam od przygotowania składników, wtedy praca idzie sprawnie.
Jajka trzeba ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Żółtka wyciągnąć z białka i dać do osobnych miseczek. Zetrzeć każde osobno na drobnych oczkach tarki, do startego białka dodać 2 łyżki majonezu, posypać białym pieprzem i wymieszać.
Tuńczyka przełożyć do miseczki, i razem z olejem rozgnieść, np. widelcem.
Szczypiorek posiekać.
Ser żółty także trzeba zetrzeć na mniejszych oczkach i wymieszać z trzema łyżkami majonezu, dodać biały pieprz do smaku.
Nie solę!~Krakersy są słone, majonez też, więc nie ma potrzeby solenia.
Teraz zostało układanie warstw, układać można na blaszce, płaskim talerzu, lub na deseczce, ja użyłam naczynia do zapiekania:)
-układam dwa rządki po 6 krakersów:
*krakersy
*ser żółty
*posypać szczypiorkiem
*krakersy
*tuńczyk
*krakersy
*2/3 białek z jajka
*posypać szczypiorkiem
*krakersy
*reszta białka
*starte żółtko
Wierzch posypać szczypiorkiem i natką pietruszki. Torcik wstawiamy do lodówki, aby krakersy zmiękły a całość stała się stabilna.
Smacznego!
Jajka trzeba ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Żółtka wyciągnąć z białka i dać do osobnych miseczek. Zetrzeć każde osobno na drobnych oczkach tarki, do startego białka dodać 2 łyżki majonezu, posypać białym pieprzem i wymieszać.
Tuńczyka przełożyć do miseczki, i razem z olejem rozgnieść, np. widelcem.
Szczypiorek posiekać.
Ser żółty także trzeba zetrzeć na mniejszych oczkach i wymieszać z trzema łyżkami majonezu, dodać biały pieprz do smaku.
Nie solę!~Krakersy są słone, majonez też, więc nie ma potrzeby solenia.
Teraz zostało układanie warstw, układać można na blaszce, płaskim talerzu, lub na deseczce, ja użyłam naczynia do zapiekania:)
-układam dwa rządki po 6 krakersów:
*krakersy
*ser żółty
*posypać szczypiorkiem
*krakersy
*tuńczyk
*krakersy
*2/3 białek z jajka
*posypać szczypiorkiem
*krakersy
*reszta białka
*starte żółtko
Wierzch posypać szczypiorkiem i natką pietruszki. Torcik wstawiamy do lodówki, aby krakersy zmiękły a całość stała się stabilna.
Smacznego!
BozenaMatuszczyk
zbysiowa
U nas znika szybciutko :D