wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Sałatka normandzka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na sałatkę normandzką

Sałatka normandzka

Składniki:

Sałatka normandzka

 

  • 60 dag ziemniaków
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 15 dag kiełków soi
  • 2 żółtka od jajek (ugotowanych na twardo)
  • 3 dymki ze szczypiorkiem
  • 50 ml wytrawnego wina
  • do sosu potrzebujemy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • sól,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka normandzka
Ziemniaki ugotować w łupinach ,przestudzić obrać i pokroić w kostkę i zalać winem.
Boczek pokroić w paski i delikatnie obsmażyć na patelni
Następnie robimy sos do miseczki wlać ocet,dodać musztardę ,posolić i wymieszać trzepaczką rózgową.Stale mieszając połączyć ze stopniowo dolewaną oliwą .doprawić solą i pieprzem.
Do ziemniaków dodać boczek ,pokrojoną dymkę i kiełki.Zalać sałatkę sosem i wymieszać,na koniec posypać posiekanymi żółtkami i szczypiorkiem .

Tagi:

jajko sosy jajka