Sposób przygotowania:
Sałatka owocowo-warzywna.
Liście roszpunki opłukać, osączyć i porwać na strzępy,awokado i kiwi umyć, obrać ze skórek. Awokado przekroić i wypestkować, po czym skropić sokiem z cytryny, usuwając pestki łyżeczką, a kiwi pokroić na plasterki lub spróbować zrobić kulki drylownicą. Arbuz przelać bieżącą wodą i strzepnąć wodę, a następnie pokroić lub wydrylować z miąższu kulki, usuwając przedtem pestki nożykiem. Miąższ z awokado można pokroić na talarki i wszystko razem łącznie z sałatą wrzucić do szklanej salaterki, zaprawić białym półsłodkim winem 1/4 szklanki, posypać szczyptą soli, pieprzu w kulkach zielonego i łyżeczkę cukru. Wymieszać całość dwiema łyżkami i podawać na stół salaterkę z zawartością oraz łyżką i widelcem do nakładania.