Sposób przygotowania:
Sałatka warzywna w słoikachI
1. Kapustę myjemy, osuszamy szatkujemy.
2. Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w plastry (nieobrane).
3. Z papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda, kroimy w paseczki małe.
4. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5. Cukinie myjemy, osuszamy, obieramy, kroimy w pół plasterki.
6. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
7. Czosnek obrany drobno kroimy.
8. Warzywa przekładamy do miski, solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dwie godziny.
II
9.Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików.
10. Wszystkie składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy.
11. Pasteryzujemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
13. Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem i czekamy, aż wystygną.
III
14.Sałatka gotowa.
15. Smacznego.