Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Sałatka warzywna w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 55
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka ze świeżych warzyw: kapusty, ogórka, cukinii i papryki, którą przechowasz w słoikach na każdą okazję. Co prawda nie są tak smaczne, jak w sezonie, ale nie przeszkadza to zupełnie w przygotowaniu przetworów na zimę.

Sałatka warzywna w słoikach

Składniki:

Sałatka warzywna w słoikach

 

Składniki na zalewę:

  • · 2 szk. wody
  • · 2 szk. cukru
  • · 2 szk. octu 10 %
  • · 1 szk. oleju
  • · 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna w słoikach

I

Sałatka warzywna w słoikach
Przygotowanie warzyw, myjemy, osuszamy i kroimy, szatkujemy.

1. Kapustę myjemy, osuszamy szatkujemy.

2. Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w plastry (nieobrane).

3. Z papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda, kroimy w paseczki małe.

4. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

5. Cukinie myjemy, osuszamy, obieramy, kroimy w pół plasterki.

6. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.

7. Czosnek obrany drobno kroimy.

8. Warzywa przekładamy do miski, solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dwie godziny.

II

Sałatka warzywna w słoikach
przygotowanie zalewy, układanie warzyw w słoikach i zalewanie zalewą oraz pasteryzacja.

9.Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików.

10. Wszystkie składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy.

11. Pasteryzujemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

13. Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem i czekamy, aż wystygną.

III

14.Sałatka gotowa.

15. Smacznego.