Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Sałatka pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolorowa - w sam raz na karnawał, bardzo smaczna sałatka z pieczarek, warzyw i jajek z dodatkiem majonezu i sosu tatarskiego.

Sałatka pieczarkowa

Składniki:

Sałatka pieczarkowa

 

  • 1 słoik pieczarek marynowanych
  • 1 mały słoiczek papryki konserwowej
  • 6 jajek
  • 15-20 dag sera żółtego w kawałku
  • 2 małe czerwone cebule
  • 1/2 słoika ogórków konserwowych
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy z groszkiem
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 mały gęsty majonez
  • 1 malutki słoiczek sosu tatarskiego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka pieczarkowa
Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać. Pieczarki osączyć z zalewy,pokroić w plasterki-odcisnąć. Ogórki konserwowe osączyć z zalewy, pokroić w kosteczkę-odcisnąć. Kukurydzę z groszkiem z puszki osączyć z zalewy na sicie.

Fasolkę czerwoną osączyć z zalewy, przelać zimną wodą i pozostawić do osączenia. Cebulę czerwoną obrać,pokroić w kosteczkę. Paprykę konserwową osączyć z zalewy,pokroić w kosteczkę-odcisnąć.

Ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki połączyć razem wymieszać z majonezem i sosem tatarskim. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Szczypiorek umyć ,osuszyć.

Drobno posiekać i posypać ozdobnie sałatkę po wierzchu.