Sposób przygotowania:
Sałatka jaglana
1. Wypłucz kaszę, przelej wrzątkiem i wsyp do garnka. Wlej 1,5 szklanki wody, posól i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem 8 minut, odstaw, by wchłonęła wodę. Ostudź.
2. Dodaj opłukany i osuszony szpinak, pokrojony ser, rozdrobnionego tuńczyka, pokrojone buraki, sól i pieprz. Wymieszaj.
3. Posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i polej sosem.
VITA RADZI:
- Znakomita w tej sałatce jest też kasza bulgur.
- Porcja sera pleśniowego to znakomite źródło wapnia i fosforu (dla kości) oraz potasu i sodu (najważniejszych elektrolitów) Zwykle brakuje ich w świątecznym menu.
2. Dodaj opłukany i osuszony szpinak, pokrojony ser, rozdrobnionego tuńczyka, pokrojone buraki, sól i pieprz. Wymieszaj.
3. Posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i polej sosem.
VITA RADZI:
- Znakomita w tej sałatce jest też kasza bulgur.
- Porcja sera pleśniowego to znakomite źródło wapnia i fosforu (dla kości) oraz potasu i sodu (najważniejszych elektrolitów) Zwykle brakuje ich w świątecznym menu.