Sposób przygotowania:
Sałatka po grecku
Rozpoczynamy od osączenia kapusty z wody po umyciu, następnie wykroić głąb. Liście poszatkować. Pomidory i ogórki dokładnie umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie plasterki. Przygotować sos winegret: ocet wymieszać z solą, pieprzem i cukrem. Ciągle mieszając, powoli wlewać olej. Cztery talerze wyłożyć na zmianę plasterkami ogórków i pomidorów, pośrodku umieścić pokrojoną kapustę. Jarzyny polać sosem winegret, odstawić na dziesięć minut. Z peperoni usunąć gniazda nasienne, strączki pokroić w cienkie krążki. Ser owczy pokruszyć na duże kawałki. Tymianek osuszyć, oderwać listki. Sałatkę posypać krążkami peperoni, tymiankiem. Obłożyć dookoła kawałkami sera owczego. Podawać z białym pieczywem. Smacznego