misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Sałatka podlaska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przed podaniem posypać pozostałą natką i żółtkiem, udekorować paskami papryki....

Sałatka podlaska

Składniki:

Sałatka podlaska

 

  • 30 dag gotowanego mięsa kurczaka
  • 2-3 ugotowane duże ziemniaki
  • łyżka oliwy ząbek czosnku
  • mały świeży ogórek
  • 1-2 winne jabłka
  • sok z cytryny
  • 3-4 łyżki zielonego groszku z puszki
  • jajo ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • po 2-3 cienkie paski zielonej, czerwonej i żółtej papryki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • ew. cukier

 

Sposób przygotowania:

Sałatka podlaska
Posiekany czosnek utrzeć ze szczyptą soli i oliwą. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, skropić oliwą, delikatnie wymieszać, przykryć, zostawić na kilkanaście minut. Obrane jabłka pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny. Mięso pokroić w paski, obrany ogórek w kostkę, zielony groszek osączyć na sicie. Jajo obrać, białko pokroić w kostkę, żółtko posiekać. Połączyć mięso z ziemniakami, groszkiem, białkiem, połową natki, jabłkiem i ogórkiem. Wymieszać z majonezem, wymieszać do smaku solą, pieprzem ew. odrobiną cukru, przykryć, lekko schłodzić. Przed podaniem posypać pozostałą natką i żółtkiem, udekorować paskami papryki.