kasia2201

kasia2201

Szef Kuchni
[Przepisów: 110]

Sałatka pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

251 kcal, 4 porcje. Ekstra przepis na kolacje.

Sałatka pomidorowa

Składniki:

Sałatka pomidorowa

 

Sposób przygotowania:

Sałatka pomidorowa
Jajka ugotować na twardo (10 minut w mocno osolonym wrzątku). Sałatę oczyścić, umyć i osączyć na sitku. Liście porwać na małe kawałki. Pomidory oczyścić, umyć, podzielić na cząstki, Jajka obrać, pokroić w plasterki. Dymkę oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie krążki. Szynkę pokroić w paseczki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Ocet przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną cukru i słodką papryką.Po chwili do sosu wlać oliwę. Całość ponownie przemieszać. Składniki sałatki przełożyć do miseczki. Skropić sosem winegret. Wrzucić kapary, przemieszać. Sos wlewamy pezpośrednio przed podaniem bo sałata szybko więdnie.