Sposób przygotowania:
Sałatka pomidorowa
Jajka ugotować na twardo (10 minut w mocno osolonym wrzątku). Sałatę oczyścić, umyć i osączyć na sitku. Liście porwać na małe kawałki. Pomidory oczyścić, umyć, podzielić na cząstki, Jajka obrać, pokroić w plasterki. Dymkę oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie krążki. Szynkę pokroić w paseczki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Ocet przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną cukru i słodką papryką.Po chwili do sosu wlać oliwę. Całość ponownie przemieszać. Składniki sałatki przełożyć do miseczki. Skropić sosem winegret. Wrzucić kapary, przemieszać. Sos wlewamy pezpośrednio przed podaniem bo sałata szybko więdnie.