Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Sałatka rosyjska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszna warzywna sałatka - bardzo efektowna.

Sałatka rosyjska

Składniki:

Sałatka rosyjska

 

  • 2 duże ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 90g fasolki szparagowej
  • 1/4 główki kalafiora
  • 100g mrożonego zielonego groszku
  • 5 korniszonów
  • łyżeczka kaparów konserwowych w zalewie solankowej - opłukanych
  • 4 posiekane filety z anchois
  • 375ml majonezu
  • łyżka białego octu winnego
  • sól i pieprz
  • 4 liście sałaty
  • świerzy szczypiorek

Sposób przygotowania:

Sałatka rosyjska
Ziemniaki, marchewki i korniszony pokroić w kostke, kalafior podzielić na różyczki. Kartofle i marchew ugotuj do miękkości w dużej ilości osolonej wody (5-10minut). Odcedź i ostudź. W osolonym wrzątku ugotuj do miękkości fasolkę szparagową., zielony groszek i różyczki szparagowa (3-5minut). Odcedź i ostudź. Ugotowane jarzyny delikatnie ze sobą wymieszaj. Dodaj korniszony, kapary, anchois, majonez i ocet. Dno 4talerzy wyłóż liśćmi sałaty. Nałóż na nie sałatkę. Przybierz szczypiorkiem.

Smacznego!

Tagi:

sałata kapary