Lechu

Lechu

Szef Kuchni
[Przepisów: 54]

Sałatka rybna z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Składniki na zalewę połączyć ale bez mąki kartoflanej, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę gotować ...

Sałatka rybna z makaronem

Składniki:

Sałatka rybna z makaronem

 

  • 2 puszki karpia lub makreli w sosie pomidorowym
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 gruby makaron muszelki
  • 1 cebula
  • 1/2 kg marchewki
  • zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 goździków
  • 9 łyżeczek cukru
  • 8 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 łyżeczki wegety
  • 2 łyżki mąki kartoflanej + 7 łyżek wody
  • słoiczek przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Sałatka rybna z makaronem
Składniki na zalewę połączyć ale bez mąki kartoflanej, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę gotować około 15 minut, następnie dodać pokrojoną cebulę gotować jeszcze 5 minut odcedzić zalewę zachować( powinno pozostać 2 szklanki) wyjąć przyprawy, zalewę zagotować wlać przecier pomidorowy zagotować, rozmieszać mąkę kartoflaną z 7 łyżkami zimnej wody wlać do gotującej się zalewy bardzo energicznie mieszając aby się nie narobiły grudki doprowadzić do wrzenia odstawić przestudzić otworzyć puszki z rybami połączyć razem. Odstawić na co najmniej 1godz.



Zagotować makaron z : 4 łyżkami margaryny 21/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego



Makaron ugotować na pól twardo odcedzić przelać zimną wodą wystudzić. Makaron przełożyć do dużego naczynia połączyć z zalewą i dokładnie wymieszać aby muszelki napełniły się sosem a widoczne były kawałki ryby. Gdyby zalewa po ostygnięciu była za gęsta można ją rozpuścić przegotowaną zimną wodą.



Przepis umieszczony za zgodą Pana Władysława Surlasa