Sposób przygotowania:
Sałatka rybna z rodzynkami
Ryż przebrać, opłukać, ugotować w dużej ilości osolonej wody (tak jak kluski), odcedzić, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Rodzynki przebrać, umyć i pozostawić na 1 godz. zalane zimną, przegotowaną wodą. Następnie starannie osączyć i rozłożyć, żeby obeschły. Seler umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, skrapiając sokiem z cytryny lub pokrajać w bardzo drobną słomkę. żółtko wymieszać z musztardą i ubijać małą trzepaczką wlewając olej. Gotowy sos przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem. Mięso ryby dokładnie oczyścić z ości i pokrajać w kostkę. Pomidory obrać ze skórki i drobno pokrajać. Połączyć ryż z rybą, selerem, rodzynkami oraz pomidorami, wymieszać z sosem i ewentualnie przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Gotową sałatkę wyłożyć na salaterkę i ozdobić takimi elementami dekoracyjnymi, jak listki porów, papryka, śliwki w occie i oliwki.