Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sałatka rybna z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ryż przebrać, opłukać, ugotować w dużej ilości osolonej wody (tak jak kluski),

Sałatka rybna z rodzynkami

Składniki:

Sałatka rybna z rodzynkami

 

  • 25 dag ugotowanego dorsza lub sandacza
  • mały seler (15-20 dag)
  • 10 dag rodzynków
  • 3 pomidory świeże lub mrożone
  • 3/4 szklanki ryżu
  • sok z cytryny
  • 3/4 szklanki oliwy lub oleju sojowego
  • żółtko
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1 1/2 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:

Sałatka rybna z rodzynkami
Ryż przebrać, opłukać, ugotować w dużej ilości osolonej wody (tak jak kluski), odcedzić, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Rodzynki przebrać, umyć i pozostawić na 1 godz. zalane zimną, przegotowaną wodą. Następnie starannie osączyć i rozłożyć, żeby obeschły. Seler umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, skrapiając sokiem z cytryny lub pokrajać w bardzo drobną słomkę. żółtko wymieszać z musztardą i ubijać małą trzepaczką wlewając olej. Gotowy sos przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem. Mięso ryby dokładnie oczyścić z ości i pokrajać w kostkę. Pomidory obrać ze skórki i drobno pokrajać. Połączyć ryż z rybą, selerem, rodzynkami oraz pomidorami, wymieszać z sosem i ewentualnie przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Gotową sałatkę wyłożyć na salaterkę i ozdobić takimi elementami dekoracyjnymi, jak listki porów, papryka, śliwki w occie i oliwki.