berciq

berciq

Szef Kuchni
[Przepisów: 17]

Sałatka ryżowa "kolorowa"

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Dużo ryżu. Jeszcze więcej kolorów na talerzu. Żółta kukurydza, czerwona papryka, bordowa cebula i ciemna fasola dają niepowtarzalny smak.

Sałatka ryżowa "kolorowa" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka ryżowa "kolorowa"

 

  • 200g ryżu białego
  • 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryka czerwona
  • majonez - 3 łyżki
  • śmietana 12% - 3 łyżki
  • jogurt naturalny - 3 łyżki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa "kolorowa"
Ugotować ryż w osolonej wodzie - 15 minut. Ryż odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do miski z ryżem. Dodać kukurydzę, fasolę, pokrojoną paprykę czerwoną. Posolić.

Sos do sałatki: majonez, jogurt naturalny i śmietanę 12% wymieszać w proporcji 1:1:1.

Posolić, dodać pieprzu. Polać sosem sałatkę i dobrze wymieszać.  
Sałatka ryżowa "kolorowa"
Ryż ugotowany w osolonej wodzie, kukurydza i fasola czerwona.
Sałatka ryżowa "kolorowa"
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty.
Sałatka ryżowa "kolorowa"
sos: majonez:jogurt naturalny: śmietana 12%
Sałatka ryżowa "kolorowa"
Wszystkie składniki zalać sosem i wymieszać.

Tagi:

sałatka