Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 724]

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i kapustą pekińską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sałatka ładnie się prezentuje w szklanej, przezroczystej misce, dlatego świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i kapustą pekińską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i kapustą pekińską

 

  • cebula czerwona 1 szt
  • kapusta pekińska 1 mała szt
  • tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
  • ser żółty 15 dkg
  • groszek konserwowy 1 puszka
  • ogórki konserwowe 3 szt
  • majonez 2 łyżki
  • śmietana 1 łyżka
  • Pieprz czarny
  • szczypiorek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i kapustą pekińską
Czerwoną cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę. Kapustę pekińską oczyszczamy i szatkujemy. Ogórki kroimy w kostkę. W szklanej, przezroczystej misce układamy cebulę, a następnie połowę połowę kapusty. Na niej kładziemy odsączonego tuńczyka. Następną warstwą jest groszek, na którym kładziemy ser żółty, pokrojony w paski. Ostatnie dwie warstwy to ogórki oraz reszta kapusty pekińskiej.

Przygotowujemy sos, mieszając majonez ze śmietaną. Dodajemy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Smarujemy sosem wierzch sałatki i całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i kapustą pekińską
Na dnie szklanej miski ułożyć pokrojoną cebulę
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i kapustą pekińską
Następnie ułożyć kapustę, a na niej tuńczyka
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i kapustą pekińską
Układać kolejne warstwy: groszek, ser i kapusta
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i kapustą pekińską
Zrobić sos z majonezu i śmietany z dodatkiem pieprzu.