Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Sałatka ryżowa z orzechami i nie tylko

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciekawy,niepowtarzalny smak!

Sałatka ryżowa z orzechami i nie tylko

Składniki:

Sałatka ryżowa z orzechami i nie tylko

 

  • 30dag.ryżu Basmati,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 10dag.orzechów włoskich,
  • 10dag.orzechów nerkowca,
  • 10dag.płatków migdałowych,
  • 10dag.rodzynek,
  • 1p.czerwonej fasoli,
  • 1/2zielonego ogórka,
  • 1 łyżka zielonych oliwek bez pestek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • kilka listków sałaty lodowej,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z orzechami i nie tylko
Ryż ugotować wg.przepisu na opakowaniu.Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny,doprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.Rodzynki zalać wrzątkiem,odstawić na kilka minut i odsączyć.Wymieszać ryż z rodzynkami,posiekanymi orzechami,płatkami migdałów,pokrojonymi w paski brzoskwiniami,drobno pokrojonym ogórkiem,fasolką oraz oliwkami,całość polać przygotowanym sosem i dokładnie wymieszać.Sałatkę podawać na liściach sałaty lodowej.