Sposób przygotowania:
Sałatka ryżowa z orzeszkami
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę,wsypujemy ryż i zmiażdżony czosnek. Kawałek imbiru rozdrabniamy i razem z posiekaną papryczką chili wrzucamy na patelnię. Wszystko przyprawiamy łyżeczką soli. Smażymy na wolnym ogniu. Dodajemy 3 szklanki wody,zagotowujemy,przykrywamy pokrywką i gotujemy do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Zawartość patelni przekładamy do miseczki i przykrywamy pokrywką na pół godziny. Następnie na patelni rozgrzewamy resztę oleju i prażymy orzechy,dodajemy rodzynki i podsmażamy tak długo,aż rodzynki napęcznieją. Osączamy z oleju. Do miseczki z ryżem wrzucić uprażone orzechy i rodzynki. Posypujemy ziarnami sezamu i mieszamy. Gotowe.