Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka jest naprawdę banalnie łatwa oraz szybka w przygotowaniu. Pomimo swojej skromności w składnikach smakuje rewelacyjnie i sprawdzi się przy każdej okazji! Idealnie nadaje się także do lunchboxa.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą

Składniki:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą

 

  • 100g ryżu (waga przed gotowaniem)
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 cebuli lub szczypiorek
  • sól, pieprz
  • majonez

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą

Ryż:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą
Uwaga: ryż nie powinien być rozgotowany.

Ryż należy ugotować w osolonej wodzie oraz całkowicie ostudzić.

Pozostałe sładniki:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą
Można użyć tuńczyka w oleju, wodzie lu sosie własnym.

Tuńczyka i kukurydzę należy odcedzić z zalewy.

Natomiast cebulę lub szczypiorek bardzo drobno pokroić.

Sałatka:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą
Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Wszystkie składniki należy przełożyć do miski oraz wymieszać z majonezem.

Sałatkę doprawić do smaku i przed podaniem schłodzić w lodówce.