kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1058]

Sałatka ryżowa z tuńczykiem, papryką, kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną sałatkę ryżową. Przygotowana z tuńczykiem, kukurydzą, czerwoną papryką, szczypiorkiem i majonezem. Polecam na kolację.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem, papryką, kukurydzą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem, papryką, kukurydzą

 

  • 1 puszka tuńczyka ( 195 g )
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej ( 150 g )
  • 180 g ugotowanego ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki z czubkiem suszonego szczypiorku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem, papryką, kukurydzą
Tuńczyka i kukurydzę przekładamy na cedzak i odsączamy z zalewy. Paprykę myjemy i wycieramy ściereczką, kroimy w kostkę. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę.

Do miski przekładamy ryż, pokrojoną paprykę i czosnek, odsączonego z zalewy tuńczyka i kukurydzę. Dodajemy majonez, przyprawy, suszony szczypiorek.

Mieszamy.
Sałatka ryżowa z tuńczykiem, papryką, kukurydzą
Na cedzaku odsączmy z zalewy kukurydę i tuńczyka.
Sałatka ryżowa z tuńczykiem, papryką, kukurydzą
Umytą paprykę kroimy w kostkę, czosnek w kosteczkę.
Sałatka ryżowa z tuńczykiem, papryką, kukurydzą
Wszystkie składniki władamy do miski i mieszamy.