Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Sałatka ryżowa z warstwami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszna salatka i całkiem prosta

Sałatka ryżowa z warstwami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka ryżowa z warstwami

 

  • 300 gram ryż
  • 8 jajek
  • 1 cebula biała
  • 400 gram groszek konserwowy
  • 400 gram kukurydza z puszki
  • 1-2 por
  • majonez
  • ketchup
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z warstwami
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy (przelałem zimną wodą by się później nie sklejał). Por kroimy w cienkie półplasterki, a cebulę w kostkę. Do jednej miski przekładamy pokrojone warzywa oraz wsypujemy odcedzony groszek i kukurydzę z puszki. Wszystkie te składniki wymieszałem. Ugotowane na twardo jajka pokroiłem w kostkę. Układałem następujące warstwy ryż-warzywa-jajka-ryż-warzywa-jajka itd. Kolejne warstwy smarowałem albo majonezem, albo ketchupem (na przemian) i doprawiałem do smaku solą i pieprzem. Na ostatnią warstwę posmarowałem nieco majonezu i sporo ketchupu - można już podawać.
Sałatka ryżowa z warstwami
ujęcie warstwowej sałatki z góry, smaczna.